Радиостаници во Струга

Radiostacione në Strugë

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  89.00 Радио Охрид Охрид, СРЦ „Билјанини извори”
  89.90 Радио Слободна Македонија Охрид, Гореничка чука,
  90.30 +2 Radio Албанија, Подградец, Червенак
  90.40 Play FM Вишни / Vishnja
  91.00 RTM Radio Maqedonisë 3 Мали Влај, 1 kW, TRETA
  91.50 Радио Лав Охрид, СРЦ „Билјанини извори”
  92.00 Антена 5 Охрид, Коњско, 250 W,
  93.30 МРТ Радио Скопје Мали Влај, 1 kW, PRVA
  94.20 Radio Logos Албанија, Подградец
  94.40 Energy Radio Struga Вишни / Vishnja
  94.80 Metropolis Radio Network Охрид, Гореничка чука, 250 W,
  95.30 МРТ Радио Скопје Охрид, Коњско, PRVA
  95.70 Radio Emanuel Албанија, Горица
  97.00 Super Radio Охрид, Гореничка чука, 500 W
  97.70 Македонско Радио 2 Мали Влај, 1 kW, VTORA
  98.50 Top Albania Radio Албанија, Подградец, Червенак
  99.10 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Подградец, Червенак
  99.80 RTM Radio Maqedonisë 3 Охрид, Коњско, TRETA
101.20 MX Radio Охрид, СРЦ „Билјанини извори”
101.60 Радио БП Вишни / Vishnja
102.20 DeeJay Radio Струга, 250 W
103.30 Антена 5 Охрид, Гореничка чука, 500 W,
103.50 Radio Logos Албанија, Горица
103.70 Radio Emanuel Албанија, Подградец, Червенак
105.40 Канал 77 Охрид, Гореничка чука,
106.50 МРТ Радио 2 Охрид, Коњско, VTORA
106.90 Канал 77 Мали Влај 2,
107.50 Radio Rrapi Вишни / Vishnja
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР Хоризонт
BNR Türkçe yayınlar
Паламентарен канал
Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 200 kW
    810 МРТ Радио Скопје
МРТ Радио Македонија
Свети Николе, Овче Поле, 400 kW
  1215 China Radio International
Radio e Jashtme e Kinës
Ĉina Radio Internacia
Radio China Internațional
Kineski Radio Internacional
Албанија, Флака, 500 kW
  1395 RTSH Radio Tirana 3
Trans World Radio Albania
Trans Vorld Radio Srbija
Trans World Radio Hrvatska
Trans World Radio Magyarország
Trans World Radio Polska
Албанија, Флака, 500 kW
  1458 RTSH Radio Tirana 3
Radio Cina Internazionale
Радио Китай за чужбина
Kínai Nemzetközi Rádió
Chińskie Radio Międzynarodowe
Čínský rozhlas pro zahraničí
Албанија, Флака, 500 kW
 

Телевизии во Струга

Stacione televizive në Strugë

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 26 МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 36 МРТ 1 HD Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 44 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Охрид, Гореничка чука
 50 Независна Телевизија Охрид, Гореничка чука
Кабелска телевизија Мрежа
  Art kanal
 48 ТВ Спектра
 38 TV Kaltrina
  Кабелски оператори G-CATV (Струга запад), Градска кабловска телевизија (Струга исток), Пела Дигитал 2008, Max TV
 


 

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Мали Влај


Радиодифузниот објект „Мали Влај” е расположен на околу 10 километри јужно од Струга, во планинскиот подгор на Јабланица, до селото Мали Влај. Географски координати: 20°37'13"E / 41°06'54"N, надморска височина (кота терен): 1050 м.Фото: Ј.П. Македонска Радиодифузија

Телевизиски предавател Лабуништа


Географски координати: 20°35'18"E / 41°16'27"N

Историја на радиостаниците и телевизиите во Струга


Радио Струга
Општинската радиостаница „Радио Струга” емитува од 1 мај 1963 г. През 2006 година медиумот, кој е во процес на трансформација од јавен сервис во трговско друштво, прекина со работа. Радио Струга престана да емитува програма, а 13 вработени, заедно со опремата, останаа на улица откако општинската зграда беше продадена. Радиото нема каде да ја продолжи работата што ја обавуваше 43 години, емитувајќи програма на македонски, албански, турски и влашки јазик.
Фреквенции: 88.10, 94.80 МХц УКБ и 720 КХц СБ

Арт Радио - Струга
Фреквенција: 103.30 МХц УКБ

Хит Радио - Струга
Фреквенција: 104.10 МХц / 105.80 МХц УКБ

Радио Спектра - Лабуништа
Фреквенција: 104.50 МХц УКБ

Радио Бисер - Струга
Фреквенција: 101.60 МХц УКБ

Информација и врски


Струга е град во Југозападниот дел на Република Македонија. Градот Струга лежи во рамнината на Струшкото Поле на двата брега на реката Црн Дрим и на северниот брег на Охридското Езеро. Од Скопје е оддалечена 171 км, а од Охрид - 15 километри. Градот има население од околу 35 илјади жители и е административен центар на општина Струга.

Врски: Општина Струга Исторически албум Струга Културното наследство Струшки вечери на поезијата