Радиостаници во Скопје

Radiostacione në Shkupi

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Водно, 10 kW,
  88.4 Radio Vati Средно Водно,
  88.8 МРТ Радио Скопје Тетово, Попова Шапка, 5 kW,
  89.1 Life Radio Средно Водно,
  89.7 Канал 77 Водно,
  90.3 Спортско Радио Средно Водно,
  90.8 Urban FM Средно Водно, 500 W,
  91.3 РФМ Радио РТВ Дом
  91.7 РТС Радио Београд 1 Србија, Врање, Бесна Кобила,
  91.9 Антена 5 Црн Врв, 500 W,
  92.4 МРТ Радио 2 Водно, 10 kW,
  92.9 Радио Студент ФМ Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,
  94.1 МРТ Радио 2 Црн Врв, 5 kW,
  94.7 City Radio Средно Водно,
  95.1 МРТ Радио Скопје Матка, PRVA
  95.3 РТС Радио Београд 2/3 Србија, Врање, Бесна Кобила,
  95.5 Антена 5 Водно, 1 kW,
  95.7 RTK Radio Kosova 1 Косово, Приштина, Голеш
  96.0 Jon Radio Водно,
  96.3 МРТ Радио 2 Тетово, Попова Шапка, 5 kW,
  96.8 Радио Фортуна Гази Баба,
  97.3 МРТ Радио Скопје Црн Врв, 5 kW,
  97.7 RTK Radio Kosova 2 Косово, Приштина, Голеш
  97.8 МРТ Радио 2 Матка, VTORA
  98.1 Радио Роса Водно, 250 W,
  98.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Тетово, Попова Шапка, 5 kW,
  98.9 МРТ Радио Скопје Водно, 10 kW,
  99.4 Metropolis Radio Средно Водно, 500 W,
100.1 РТС Радио Београд 202 Србија, Врање, Бесна Кобила,
100.4 RTM Radio e Maqedonisë 3 Матка, TRETA
100.6 Дарик Радио Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
100.8 Радио Jazz FM Средно Водно,
101.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Црн Врв, 5 kW,
101.9 Канал 77 Тетово, Попова Шапка, 1 kW,
102.1 БНР програма Хоризонт Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 10 kW,
102.5 Sky Radio Средно Водно,
103.0 Музичко радио Канал 103 Водно, 500 W,
103.4 Радио Club FM Средно Водно,
104.4 Зона М1 Радио Средно Водно,
105.2 Радио Буба мара Средно Водно,
106.9 Антена 5 Тетово, Попова Шапка, 300 W,
107.4 Радио Лидер Средно Водно,
 
DAB+,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
220.352
(11C)

МРТ Радио Скопје
МРТ Радио 2
RTM Radio e Maqedonisë 3
МРТ Радио Македонија
Водно, 500 W
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    549 RTK Radio Kosova 1 Косово, Обилиќ, 10 kW
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 

Телевизии во Скопје

Stacione televizive në Shkupi

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
490
(23)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
РТВ Дом + Водно + Црн Врв
514
(26)
A1 (платена телевизија) Водно + Радишани
530
(28)
A1 (платена телевизија) Водно + Радишани
546
(30)
A1 (платена телевизија) Водно + Радишани
570
(33)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Телевизија Едо
Televizioni ERA
МТМ Телевизија
Сител
Телма
ТВ Шутел
Водно + Радишани
722
(52)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
РТВ Дом + Водно + Црн Врв
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Кабелски оператори A1 (Скопје), Max TV (Скопје), Телекабел (Аеродром), Теленет (Капиштец), Имиџ (Маџари и Ченто), ТВ Медиа (Бутел и Радишани), МДС (Драчево), РИ-ГО Кабел Сат (Кушевиште)
  

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Водно


Географски координати: 21°23'42"E / 41°57'55"N, надморска височина (кота терен): 1067 м.Радиодуфузен објект Средно Водно


Географски координати: 21°24'09"E / 41°58'34"N, надморска височина (кота терен): 579 м.

РТВ Дом


Географски координати: 21°26'44"E / 41°59'49"N, надморска височина (кота терен): 245 м.

Горно Нерези


Географски координати: 21°22'19"E / 41°58'38"N

Раштак


Географски координати: 21°22'19"E / 41°58'38"N

Гази Баба


Географски координати: 21°26'57"E / 42°00'37"N

Среднобранови предавател Маџари


Предавателот се наоѓа во северо-источниот крај на Скопје, во населбата Маџари.Фото: Дарко Цветановски, Николче, Никола Николов, ЈП НРД

Историја на радиостаниците во Скопје


— Евергрин Гром Радио - Скопје 90.3 MHz УКБ (1996-2005)
— Радио Капитол ФМ - Скопје 106.5 MHz УКБ (2015-2021)
— Радио Ластовица - Скопје 106.1 MHz УКБ
— Радио НОМА - Скопје 102.4 MHz УКБ
— Радио Равел - Скопје 96.0 MHz УКБ
— Радио Слободна Македонија - Скопје 96.0 MHz УКБ (2013-2018)
— Радио Стар ФМ - Скопје 97.7 MHz УКБ
— Радио Топ ФМ - Скопје 93.6 MHz УКБ
— Радио Топ Рос - Скопје 105.7 MHz УКБ
— Радио Тоска - Скопје 91.5 MHz УКБ
— Фолк Радио - Скопје 106.5 MHz УКБ (1993-2015)
— American Forces Network (AFN) - Скопје - AFN Power Network 88.0 / 99.5 MHz; AFN Z-FM 98.5 / 99.1 MHz (~1997-2004)
— British Forces Broadcasting Service (BFBS) - Скопје - BFBS Radio 1 - 105.8 MHz; BFBS Radio 2 - 106.9 MHz (~1997-2004)
— BBC World Service - Скопје 104.7 MHz (~1999-2004)

Историја на телевизиите во Скопје


— А1 Телевизија (1993-2011 г.)
— ТВ 96

Информација и врски / Informacionit dhe Lidhjet


Скопје е главен град на Република Северна Македонија, административно-политички, стопански, културен и образовно-научен центар. Се наоѓа на бреговите на реката Вардар, на 200 км. западно од главниот град на Бугарија - Софија. Скопје има население од 668 илјади жители.

Врски: Официјален портал на Град Скопје , Skopje.com.mk , SkopjeOnline