Радиостаници во Кочани

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  88.9 Metropolis Radio Зрновци,
  90.5 МРТ Радио 2 Туртел, 5 kW,
  91.4 Радио Кочани FM Пионерски дом АСНОМ,
  93.3 МРТ Радио Скопје Туртел, 5 kW,
  94.1 МРТ Радио 2 Црн Врв, 5 kW,
  94.5 МРТ Радио Скопје Делчево, Голак, 1 kW,
  95.0 Jon Radio Зрновци,
  96.5 МРТ Радио 2 Делчево, Голак, 1 kW,
  97.3 МРТ Радио Скопје Црн Врв, 5 kW,
  97.9 Антена 5 Делчево, Голак, 500 W,
  99.3 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
  99.7 RTM Radio e Maqedonisë 3 Туртел, 5 kW,
100.2 Радио Роса Зграда на АД АТОМ,
100.6 Дарик Радио Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
101.0 Канал 77 Бурилчево,
101.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Црн Врв, 5 kW,
101.8 Канал 77 Туртел,
102.1 БНР програма Хоризонт Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 10 kW,
102.7 Канал 77 Делчево, Голак,
103.3 Радио Ла Коста Виница, Градец,
103.8 Канал 77 Свети Николе, Ѓуриште,
104.8 Антена 5 Туртел, 1 kW,
105.8 Metropolis Radio Свети Николе, Ѓуриште,
106.6 БНР Радио Благоевград Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
107.7 RTM Radio e Maqedonisë 3 Делчево, Голак, 1 kW,
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 

Телевизии во Кочани

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
498
(24)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Зрновци + Туртел
610
(38)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Сител
Телма
Меморијален центар + Бурилчево
618
(39)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Зрновци + Туртел
658
(44)
Телевизија Стар
Телевизија Д1
Телевизија Ирис
Меморијален центар + Бурилчево
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Телевизија Кочани
  Канал 8
  Кабелски оператори Телекабел , Филаделфија 2002 (Кочани исток), Астра Плус (Кочани запад), Max TV
  

Времето


Репетитор Зрновци


Географски координати: 22°25'40"E / 41°55'3"N, надморска височина (кота терен): 410 м.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Кочани


Радио-телевизија Кочани

Радио Кочани емитува од 1953 г. до 2007 г. Скромната стотинаминутна програма се емитуваше на среднобранов предавател со сила од 150 вати. Денес, програмата од 24 часови се емитува преку предавател на средни бранови од 1 КВ и предавател на ултракратки бранови во стерео техника со јачина од 250 В. Бројот на вработените во почетокот бил минимален, а пред се биле ангажирани надворешни соработници како хонорарци или на волонтерска основа. Во денешно време тој број изнесува на вкупно 9 редовно вработени и уште 5 хонорарни соработници во различни дејности.
Фреквенции: 98.40 МХц УКБ (250 W) и 1287 КХц СБ (1 kW).

Телевизија Кочани. Во јуни 1993 година, Радио Кочани, по претходна своја одлука и поднесено барање, од Министерството за информации на Република Северна Македонија доби решение за запишување на јавно гласило - телевизија. Врз основа на тоа решение, тогашниот Окружен суд во Штип изврши дополнување на дејноста и преименување на фирмата во Радиотелевизија Кочани. Во почетокот се стартуваше со реемитување на сателитска ТВ програма, а од 7. септември 1993 година Телевизија Кочани започна со своја програма. Тој ден се смета за официјален почеток на работата на ова гласило. Денес Телевизија Кочани секојдневно емитува десетчасовна програма, со емисии од најразличен карактер.
Фреквенции: 33, 37, 40, 46 канали УХФ.

Радио ББ - Кочани
Фреквенција: 95.70 МХц УКБ

Информација и врски


Кочани е град во Источна Македонија, во близина на Штип и Виница. Кочани има население од околу 28 илјади жители и е административен центар на општина Кочани.

Врски: Општина Кочани