Локалната приватна радиостаница Радио 5 ФМ е основано на 10 Јануари 1995 година и емитува под името "Мерак 5 ФМ". Од 1 јануари 2007 година, Радио Мерак 5 ФМ го смени своето име и отсега се вика Радио 5 ФМ. Менаџерскиот тим се одлучи на ваков чекор поради форматот на радиото, кое не емитува фолк музика, а токму префиксот Мерак асоцира на фолк.

Велес 1400, ул. Петар Дељан 59
тел. +389 043/ 231 523, 225 523
факс: (+389) 043/ 231 523
e-mail: merak5fm@t.mk
web-site: www.5fm.mk

Интернет емитување
Врска Формат на интернет емитувањето
Слушај во живо MP3 128 kbps
 
Радио емитување
УКВ емитување - град Фреквенција - MHz Предавател, моќност, RDS, (детали)
Велес 107.1 Свети Илија, 25 W