Радиостаници во Прилеп

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.6 Metropolis Radio Тополчани,
  88.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Трескавец, TRETA
  88.6 ΕΡΑ Πρώτο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
  89.5 Радио 5 Чоки „Жито Прилеп“
  89.9 Jon Radio Тополчани,
  90.6 ΕΡΑ Δεύτερο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
  90.8 Радио УКЛО ФМ Битола, Тумбе кафе
  91.0 МРТ Радио 2 Трескавец, VTORA
  91.5 RTM Radio e Maqedonisë 3 Крушево, TRETA
  91.9 Антена 5 Битола, Тумбе кафе,
  92.3 МРТ Радио Скопје Битола, Пелистер, 5 kW, PRVA
  92.9 Антена 5 Битола, Пелистер, 1 kW,
  93.7 МРТ Радио Скопје Крушево, PRVA
  94.4 Радио Б-97 Битола, Тумбе кафе
  95.8 Jon Radio Битола, Тумбе кафе,
  96.1 МРТ Радио 2 Битола, Пелистер, 5 kW, VTORA
  96.8 Радио Пела Кривогаштани
  98.1 МРТ Радио Скопје Трескавец, PRVA
  98.5 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Гоце Делчев, РРТС Орелек, 1 kW,
  98.7 Радио Мефф Тополчани
100.3 БНР програма Хоризонт Бугарија, Гоце Делчев, РРТС Орелек, 10 kW,
100.5 Радио 105 Битола, Тумбе кафе
101.0 МРТ Радио 2 Крушево, VTORA
102.1 Радио Холидеј „Жито Прилеп“
102.6 RTM Radio e Maqedonisë 3 Битола, Пелистер, 5 kW, TRETA
103.1 ΕΡΑ Τρίτο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
104.4 Канал 77 Крушево, Мечкин Камен,
105.1 ΕΡΑ Σπορ Грција, Лерин, Вич,
106.0 Канал 77 Битола, Пелистер,
106.3 Антена 5 Крушево,
106.6 Радио 106 Битола, Тумбе кафе
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 
Online радио  
  Pulse Radio
 

Телевизии во Прилеп

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
482
(22)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Трескавец + Пелистер
506
(25)
A1 (платена телевизија) Селце + Трескавец
538
(29)
A1 (платена телевизија) Селце + Трескавец
570
(33)
A1 (платена телевизија) Селце + Трескавец
602
(37)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Трескавец + Пелистер
610
(38)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Сител
Телма
ТВ Тера
Селце + Трескавец
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Кабелски оператори КДС КабелНет , Max TV
  

Времето


Радиодуфузен објект Трескавец


На десетина километри северозападно од Прилеп, во прегратките на грамадните камења на Златоврв, постојт црквата "Успението на Богородица" и манастирот Трескавец. Таму се инсталирани и предавателите на "Македонска радиодуфузија".
Географски координати: 21°32'36"E / 41°24'12"N, надморска височина (кота терен): 1260 м.

УКБ пункт Две Стени


Предавателниот пункт Две Стени е лоциран јужно од Прилеп.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Прилеп


— Радио Прилеп - 1584 kHz СБ, 100.1 MHz УКБ (1952-2007)
— Телевизија Прилеп - 27 канал УХФ (1991-2007)
— Радио РТА Евроинвест - 94.3 MHz УКБ

Информација и врски


Прилеп е град во Југозападниот дел на Република Македонија, во северниот дел на котлината Пелагонија. Градот се наоѓа во близина на Крушево, Битола и Демир Хисар. Прилеп има население од околу 74 илјади жители и е административен центар на општина Прилеп.

Врски: Општина Прилеп