Радиостаници во Охрид

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  88.1 Club FM Албанија, Подградец, Червенака
  89.5 RTSH Radio Korçë Албанија, Горица, Морава, Чардак
  89.9 Jon Radio Гореничка чука,
  90.4 Play FM Струга, Вишни
  91.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Струга, Мали Влај, 1 kW, TRETA
  91.3 RTSH Radio Korçë Албанија, Подградец, Тушемища
  91.7 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Горица, Морава, Чардак
  92.0 Антена 5 Коњско, 250 W,
  93.3 МРТ Радио Скопје Струга, Мали Влај, 1 kW, PRVA
  94.2 Radio Logos Албанија, Подградец, Червенака
  94.8 Metropolis Radio Гореничка чука, 250 W,
  95.0 Top Albania Radio Албанија, Горица, Морава, Чардак
  95.3 МРТ Радио Скопје Коњско, PRVA
  96.7 Klan Radio Албанија, Подградец, Червенака
  97.0 Super Radio Гореничка чука, 500 W
  97.7 МРТ Радио 2 Струга, Мали Влај, 1 kW, VTORA
  98.5 Top Albania Radio Албанија, Подградец, Червенак
  99.1 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Подградец, Червенак
  99.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Коњско, TRETA
100.4 Club FM Албанија, Горица, Морава, Чардак
100.7 RTSH Radio Tirana 2 Албанија, Подградец, Червенак
103.3 Антена 5 Гореничка чука, 500 W,
103.7 Radio Emanuel Албанија, Подградец, Червенака
105.4 Канал 77 Гореничка чука,
106.5 МРТ Радио 2 Коњско, VTORA
106.9 Канал 77 Струга, Мали Влај 2,
107.5 Radio Rrapi Струга, Вишни
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 

Телевизии во Охрид

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
514
(26)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Гореничка чука + Коњско + Мали Влај
562
(32)
A1 (платена телевизија) Гореничка чука
594
(36)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Гореничка чука + Коњско + Мали Влај
618
(39)
A1 (платена телевизија) Гореничка чука
634
(41)
A1 (платена телевизија) Гореничка чука
658
(44)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Сител
Телма
ТВМ
Гореничка чука
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Кабелски оператори: Инфел КТВ , Атика (Охрид запад), Max TV
  

Времето


Гореничка чука / Горењска чука


Радиодифузниот објект „Гореничка чука” е расположен на околу 10 километри северозападно од Охрид, на планинскиот рид Горенци. На врвот се поставени предаватели за радио и ТВ сигнали, мобилни телефони, интернет и радар на охридскиот аеропорт. Географски координати: 20°46'17"E / 41°10'59"N, надморска височина (кота терен): 1203 м

Калето


Репетитор „Калето” се наоѓа над самиот центар на Охрид, до тврдината на Цар Самуил. Географски координати: 20°47'51"E / 41°06'54"N, надморска височина (кота терен): 797 мФото: Николче, ЈП НРД и А. Димова

Други радиопредавателни станици


— Стари аналогови репетитори: Свети Еразмо, Чекоштина / Сончева порта, СРЦ Билјанини извори
— Среднобранови предавател Охрид

Историја на радиостаниците и телевизиите во Охрид


Радио Охрид - 1242 kHz СБ, 89.0 / 98.8 MHz УКБ (1957-2016)
— Експрес Радио - Охрид 103.6 / 104.0 MHz УКБ
— MX Radio - Охрид 101.2 MHz УКБ (1997-2020)
— Телевизија Морис - Охрид (1997-2020)
— Независна телевизија, НТВ, O2 телевизија - Охрид

Информација и врски


Охрид е град во Југозападниот дел на Република Северна Македонија, на брегот на Охридското езеро. Градот се наоѓа на 170 км од главниот град на Р. С. Македонија - Скопје и на 370 км от главниот град на Р. Бугарија - Софија. Во средните векови, со основаната од Свети Климент и Свети Наум Охридска книжевна школа, градот е еден од наjразвиените и наjпознатите средновековни културни центри во Европа, а во 10-11 век и главен град на Бугарското царство. Охрид и днес е културен, духовен и туристички центар на Македонија, а од 1980 година Охрид и Охридското Езеро се под заштита на УНЕСКО како универзални културно-историски и природни вредности од светско значење. Градот има население од околу 50 илјади жители и е административен центар на општина Охрид.

Врски: Општина Охрид , Ohrid News , Ohrid1.mk , OhridSky