Радиостаници во Струга

Radiostacione në Strugë

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.60 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
  89.90 Jon Radio Охрид, Гореничка чука,
  90.40 Play FM Вишни / Vishnja
  91.00 RTM Radio e Maqedonisë 3 Мали Влај, 1 kW, TRETA
  91.50 Радио Лав Охрид, СРЦ „Билјанини извори”
  92.00 Антена 5 Охрид, Коњско, 250 W,
  93.30 МРТ Радио Скопје Мали Влај, 1 kW, PRVA
  94.20 Radio Logos Албанија, Подградец
  94.40 Energy Radio Struga Вишни / Vishnja
  94.80 Metropolis Radio Охрид, Гореничка чука, 250 W,
  95.30 МРТ Радио Скопје Охрид, Коњско, PRVA
  95.70 Radio Emanuel Албанија, Горица
  97.00 Super Radio Охрид, Гореничка чука, 500 W
  97.70 МРТ Радио 2 Мали Влај, 1 kW, VTORA
  98.50 Top Albania Radio Албанија, Подградец, Червенак
  98.80 City FM Албанија, Подградец, Червенак
  99.10 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Подградец, Червенак
  99.80 RTM Radio e Maqedonisë 3 Охрид, Коњско, TRETA
102.20 DeeJay Radio Струга, 250 W
103.30 Антена 5 Охрид, Гореничка чука, 500 W,
103.50 Radio Logos Албанија, Горица
103.70 Radio Emanuel Албанија, Подградец, Червенак
105.40 Канал 77 Охрид, Гореничка чука,
106.50 МРТ Радио 2 Охрид, Коњско, VTORA
106.90 Канал 77 Мали Влај 2,
107.50 Radio Rrapi Вишни / Vishnja
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 200 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 

Телевизии во Струга

Stacione televizive në Strugë

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 26 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 36 МРТ 1 HD Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 44 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Охрид, Гореничка чука
 50 Независна Телевизија Охрид, Гореничка чука
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Art kanal
 48 ТВ Спектра
 38 TV Kaltrina
  Кабелски оператори G-CATV (Струга запад), Градска кабловска телевизија (Струга исток), Пела Дигитал 2008, Max TV
  

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Мали Влај


Радиодифузниот објект „Мали Влај” е расположен на околу 10 километри јужно од Струга, во планинскиот подгор на Јабланица, до селото Мали Влај. Географски координати: 20°37'13"E / 41°06'54"N, надморска височина (кота терен): 1050 м.Фото: ЈП Национална Радиодифузија

Телевизиски предавател Лабуништа


Географски координати: 20°35'18"E / 41°16'27"N

Историја на радиостаниците и телевизиите во Струга


Радио Струга
Општинската радиостаница „Радио Струга” емитува од 1 мај 1963 г. През 2006 година медиумот, кој е во процес на трансформација од јавен сервис во трговско друштво, прекина со работа. Радио Струга престана да емитува програма, а 13 вработени, заедно со опремата, останаа на ул. откако општинската зграда беше продадена. Радиото нема каде да ја продолжи работата што ја обавуваше 43 години, емитувајќи програма на македонски, албански, турски и влашки јазик.
Фреквенции: 88.10, 94.80 МХц УКБ и 720 КХц СБ

Арт Радио - Струга
Фреквенција: 103.30 МХц УКБ

Хит Радио - Струга
Фреквенција: 104.10 МХц / 105.80 МХц УКБ

Радио Спектра - Лабуништа
Фреквенција: 104.50 МХц УКБ

Радио Бисер - Струга
Фреквенција: 101.60 МХц УКБ

Информација и врски


Струга е град во Југозападниот дел на Република Северна Македонија. Градот Струга лежи во рамнината на Струшкото Поле на двата брега на реката Црн Дрим и на северниот брег на Охридското Езеро. Од Скопје е оддалечена 171 км, а од Охрид - 15 километри. Градот има население од околу 35 илјади жители и е административен центар на општина Струга.

Врски: Општина Струга Исторически албум Струга Културното наследство Струшки вечери на поезијата