Радиостаници во Тетово

Radiostacione në Tetovë

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Скопје, Водно, 10 kW,
  88.0 Radio Red FM Гајре ХЕЦ Шапка 2 ЕВН,
  88.8 МРТ Радио Скопје Попова Шапка, 5 kW, PRVA
  89.3 Radio Pro FM Гостивар,
  89.7 Канал 77 Скопје, Водно,
  90.0 Jon Radio Калето,
  92.4 МРТ Радио 2 Скопје, Водно, 10 kW,
  94.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Влајница, TRETA
  94.8 Radyo Balkan FM Гостивар, ул. „Гоце Делчев“ 6, Сити Центар
  95.5 Антена 5 Скопје, Водно, 1 kW,
  95.7 RTK Radio Kosova 1 Косово, Приштина, Голеш
  96.0 Jon Radio Скопје, Водно,
  96.3 МРТ Радио 2 Попова Шапка, 5 kW, VTORA
  97.5 Radio Fama Гајре,
  97.7 RTK Radio Kosova 2 Косово, Приштина, Голеш
  98.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Попова Шапка, 5 kW, TRETA
  98.9 МРТ Радио Скопје Скопје, Водно, 10 kW,
  99.3 МРТ Радио 2 Влајница, VTORA
100.0 Jon Radio Влајница,
101.0 Radio Bleta Калето,
101.9 Канал 77 Попова Шапка,
102.3 Радио Плус Форте Калето,
103.0 МРТ Радио Скопје Влајница, PRVA
104.3 Metropolis Radio Калето,
104.7 Радио Кисс Калето,
105.5 Антена 5 Влајница, 150 W,
106.4 Радио Комета Гостивар, ул. „Гоце Делчев“,
106.9 Антена 5 Попова Шапка, 300 W,
107.2 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    549 RTK Radio Kosova 1 Косово, Обилиќ, 10 kW
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 

Телевизии во Тетово

Stacione televizive në Tetovë

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
522
(27)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Попова Шапка + Теново, Сува Гора
594
(36)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Попова Шапка + Теново, Сува Гора
634
(41)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Сител
Телма
Попова Шапка + Теново, Сува Гора + Расадиште
706
(50)
Televizioni Koha
ТВ Менада
ТВ Кисс
Televizioni Zëri i Çegranit
Попова Шапка + Теново, Сува Гора + Расадиште
 
Кабелска телевизија Мрежа
  TV Art
  TV Super Sky
  Кабелски оператори A1 , Multimedia Network , Max TV
  

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Попова Шапка


„Попова Шапка” е најпознатиот зимско-рекреативен центар во Република Северна Македонија. Се наоѓа на падините на Шар Планина, на 18 км. западно од Тетово. Рдиодифузната предавателна станција е пусната во редовна работа на 17 јуни 1963 година. В началото емитува ТВ репетитор со сила 5 W, увеличена през 1965 г. на 50 W, през 1970 г. - на 100 W. Во 1974 г. са поставени и УКБ предаватели за емитување на Првата и Втората програми на Македонското радио, а од 1989 г. - и за Трета програма (програмата за националностите).
Географски координати: 20°54'4"E / 41°59'40"N, надморска височина (кота терен): 1673 м.Фото: ЈП Национална Радиодифузија

Калето


Географски координати: 20°58'02"E / 42°00'57"N

Историја на радиостаниците и телевизиите во Тетово


Радио Тетово / Radio Tetova - Фреквенција: 93.50 / 97.00 МХц УКБ

Radio Visari (Shqip/Türkçe) - Фреквенција: 103.60 МХц УКБ

Радио М - Фреквенција: 100.50 МХц УКБ

Телевизија Шикла

Информација и врски


Тетово е град во Северозападниот дел на Република Северна Македонија, близу до Гостивар. Градот има население од околу 53 илјади жители, повеќето од нив са албанци. Градот Тетово е административен центар на Општина Тетово.

Врски: Komuna e Tetovës / Општина Тетово Tetova.de