Националниот концесионер ТВ Алсат-М емитува редовна програма на албански јазик за Македонија од 1 март 2006 година. Програмската шема на Алсат-М во Македонија се преставува со нов формат, различен од тој во Албанија, кој е целосно посветен на информативната програма. ТВ Алсат-М освен информативниот дел, за гледачите во Македонија нуди и нови програмски содржини и најавува квалитетни емисии од различни новинарски жанрови. Програмската шема предвидува емисии од образовен карактер, култура, спорт, како и емитување филмови, документарни емисии и забавни емисии за младите. Алсат-М во рамките на својата програма предвидува и дебатни емисии во кои отворено ќе се зборува за различни теми од општествениот живот.

    Од 1 јуни 2006 година гледачите можат да ги следат вестите на Алсат телевизија на македонски јазик. Информативниот блок на македонски јазик се емитува во 22,30 часот и има траење од половина час. Вестите са преведувани од албански јазик и презентирани во полчасовната информативна емисија. „Целта е нашите гледачи да ги разберат вестите кои ги презентираме со оглед на тоа што сме национален концесионер. Не сакаме паралелни редакции, туку сакаме да создадеме една компактна редакција каде што новинарите - Македонци и Албанци ќе работат заедно“, вели главниот и одговорен уредник на Алсат, Мухамед Зекири. Вестите ги подготвуваат новинарите од информативниот дел на редакцијата. „Почнуваме со една емисија вести која се надеваме набргу ќе застане на свои нозе, па потоа ќе можеме да ја прошириме и со други термини“, вели Зекири. Тој додава дека тие почнале и да ги титлуваат документарните емисии од албански на македонски јазик.Скопје 1000, ДТЦ Мавровка, ламела Ц, кат 9
тел. +389 2 3216 070, 3290 364
факс +389 2 3290 365
e-mail: alsat@alsat-m.tv
web-site: www.alsat.mk


Терестријално емитување